Fågelskådning vid Tisjön 15/5 2016

Söndagen den 15:e maj var det dags för den årliga turen till fågeltornet vid Tisjön.

Tisjökölen bjöd på frisk och kall nordanvind. Åtta morgonpigga trotsade vädret och i mössa, vantar och många klädlager spanade vi av vatten, myr och himmel. Den halva av deltagarna som övernattat vid sjön såg havsörn under tidig morgon. Senare på förmiddagen visade sig en kungsörn på långt håll, svår att se utan tubkikare. Vadarna hukade i blåsten och deras läten hade svårt att nå fram. De häckande arterna fanns ändå på plats, t.ex. flera par rödbenor. Brushanar spelade tyst och småspovarna desto högre. Smålommarna låg par om par i småvattnen och två par storlommar ute i ån. Dvärgmåsarna kom och gick, som mest ca 25 exemplar men ibland helt bort. Tillbaka vid bilarna drog en lärkfalk snabbt förbi.

Vid Örviken var det bättre lä men både vattnet och skären var överraskande fågeltomma. Fiskgjuseboet ute på Lövholmen såg övergivet ut men när en kråka kom och landade på bokanten dök en gjuse upp och körde bort den. Sedan var det plötsligt två gjusar som cirklade över holmen innan de gick ned i boet och parade sig. Troligen har första häckningen misslyckats och äggen rövats. Men det ser ut som att paret satsar på en omhäckning.

Dvärgmås (Hydrocoloeus minutus)

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.