Nybörjarkurs i fågelskådning pågår för fullt!

Nu har nybörjarkursen i fågelskådning, i DOF:s och Naturskyddsföreningens regi, dragit igång och det var ett stort intresse för att delta – otroligt kul!

Här nedan ses deltagarna vid flygfältet i Malung där vi njöt av de första vårfåglarna! Bland annat skådades en vinterhämpling på fem meters håll – en liten juvel i fågelskådningsvärlden. De häckar sällsynt i bergsbranter i de västra delarna av fjällkedjan, främst i Torne och Lule lappmark men även i Pite, Lycksele och Åsele lappmark samt i västra Härjedalen men kan ses under flytten norr och söderut.

 

 

Totalt har vi hittills haft fem kurstillfällen. Två gånger har vi varit inne och pluggat bilder och läten och tre gånger har vi varit ute. Trots kyla, vind och snötäckt mark var vi över femton personer på onsdagskvällen 19/4 i Östra Fors. Det var sparsamt med fågel men tranor, tofsvipor, storspov och ringduvor fanns på plats. Vi lyckades hitta en steglits som födosökte bland bofink och grönfink. Plötsligt kom en hök och slog mot en tofsvipa. Sekunderna senare flög en sparvhök därifrån och vi trodde vipan hade klarat sig. Men vid närmare kontroll satt en duvhökhane kvar på vipan. Han strödde vita dun omkring sig när han plockade bytet. Vid nästa träff hoppas vi på lite mildare vårväder!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.