Några tips om hur du gör din trädgård mer fågelvänlig

Fåglarna är till både nytta och glädje i trädgården. De sätter i sig stora mängder skadegörare samtidigt som de bjuder på vacker sång och mycket underhållning. Detta gäller inte minst vintertid, när de gästar fågelrestaurangen och då också kan studeras på nära håll.

 

  1. Forskarna vid University of Illinois i Chicago (UIC) bevakade 25 områden i Chicago och överraskades av den biologiska mångfalden i trädgårdar som ansågs ”fågelvänliga”. För att bedömas som fågelvänlig krävdes inslag av exempelvis bärbuskar, fruktträd, fågelmatningar, fågelbad eller dammar. Dessa trädgårdar hade ungefär dubbelt så många arter som trädgårdar utan fågelanpassningar och dessutom större betydelse för ett områdes mångfald än exempelvis parker.
  2. Viktigt i en fågelvänlig trädgård! Undvik sjukdomar bland dina fågelkompisar. Häng aldrig fågelmatarna precis ovanför varandra då det riskerar att hamna fågelavföring i deras mat.
  3. En stor och välansad gräsmatta som är tom på annat inte är en optimal miljö för fåglar eller andra djur.
  4. Solrosor är det ”klockrena” alternativet för den som vill bjuda fåglarna på något riktigt gott. Det finns även andra arter för våra trädgårdar att välja mellan; det viktiga är att växterna ger frön. Spara fröställningarna åt fåglarna, städa inte för noga i rabatterna på hösten! Insektsvänliga blomväxter, som t ex kryddväxter, är också ett säkert kort i sammanhanget. Dit insekterna dras, dras också fåglarna!
  5. Myten om att man lockar flyttfåglarna att stanna om man matar fåglarna tidigt på hösten inte stämmer. Man kan mata fåglarna året om.

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.